hits

En verden uten aldring: Økonomiske konsekvenser

Den norske stat bruker idag vanvittig mye penger på barn, syke og gamle. Og politikerne klager over den kommende eldrebølgen som kommer til å øke trygdeutgiftene ytterligere. Men det trenger ikke bli så ille som mange tror. Jeg har nemlig løsningen: Vi må leve lenger. Å leve et langt liv med god helse er ikke bare positivt for den enkelte som får muligheten til det, men også for hele samfunnet. Jeg forutsetter at en stor andel av befolkningen har kropp som en 20-/30-/40-åring til tross for at vedkommende har levd vesentlig lenger. Dette kommer til å bli mulig etter hvert, det er vel egentlig bare et spørsmål om tid når vi får kontroll over aldringsprosessen.

Idag er pensjonsalderen 67 år, og det har den vært siden 1973. (Før det var den 70 år!) Den gangen var gjennomsnittlig levealder i Norge 74 år, ca 6 år lavere enn nå, så det er vel snart på tide å heve pensjonsalderen selv om vi ikke skulle utvikle behandlinger som kan gjøre kroppen yngre. Og hvis/når disse behandlingene kommer, trenger vi ikke noen pensjonsalder i det hele tatt. Da kan man jobbe så lenge man er frisk. Og skulle man bli syk, er det store muligheter for at det fins gode behandlingsmuligheter selv for sykdommer som idag er veldig alvorlige. Det kommer til å skje utrolig mye innen bio-medisinsk forskning fremover! Uansett, når nesten hele den voksne befolkningen kan være i jobb, sparer for det første staten enorme summer i sparte utgifter, samtidig som de tjener på at flere betaler skatt. De sparte pengene kan enten brukes på forskning og andre samfunnsnyttige ting, eller skatte-prosenten kan senkes, eller begge deler.

Nå har jeg ikke funnet noen tall på hvor mye sykdom som kommer av aldring og hvor mye som har andre årsaker, men jeg vil tro andelen som kommer av aldring er godt over 50%. Blant aldersrelaterte sykdommer har vi blant annet hjerte-/kar-sykdommer, demens, diabetes og kreft. (Selv om også unge mennesker kan få f eks kreft, er andelen mye høyere blant de eldre) Ved å gjøre kroppen "yngre" vil aldersrelaterte sykdommer bli et mye mindre problem, og staten vil spare penger, igjen både ved å betale ut mindre og ved at flere betaler skatt.

Mange som tenker på muligheten til å leve et liv uten aldring for første gang tenker at overbefolkning kommer sikkert til å bli et stort problem. Jeg tror ikke det vil bli det. Nye teknologier kommer til å til å tillate at vi blir fler, og jeg tror vi kommer til å få færre barn. Idag kan hvem som helst få sine egne barn, mens hvis man vil adoptere, er det strenge regler og man må kunne dokumentere at man vil bli gode foreldre. Hvorfor er det ikke samme regler for ens egne barn? Jeg tror dette vil komme etter hvert. Og konsekvensene av det vil stort sett være positive. Alle barn som blir født vil ha gode forutsetninger for å få et godt liv. Barnløse par har i gjennomsnitt bedre forhold enn par med barn, viser undersøkelser. I tillegg sparer selvfølgelig staten igjen penger fordi det blir færre som går på skole, færre gravide og færre småbarnsforeldre. En vinn-vinn-situasjon for alle :)

En "liten" investering nå kan vise seg å spare enorme summer i fremtiden!

#aldringsbekjempelse #økonomi

8 kommentarer

Þormóðr

29.11.2009 kl.01:31

Du kan tenke enda lengre. Den teknologiske utviklingen er akselererende, og vil totalforandre alt, særlig vår intelligens og livsform. Om utviklingen fortsetter, og vi ikke ødelegger oss selv med masseødeleggelsesvåpen eller nanoteknologi, så vil snart din problemstilling være uinteressant. Les om The Singularity.

Håkon Skaarud Karlsen

29.11.2009 kl.01:44

Det skal jeg gjøre. Har faktisk tenkt på å lese om det en stund.

My Good Act

29.11.2009 kl.10:49

"Vi søker etter flinke bloggere som kan være med å bygge opp et nytt veldedig nettsamfunn!"

Ser du er opptatt av samfunnet rundt oss! Vi ønsker deg velkommen til My Good Act der du kan møte likesinnede, legge ut blogginnlegg, følge med på veldedige prosjekter og se hva bidrag går til. Sjekk det ut nærmere på www.mygoodact.com, dette er et norsk prosjekt og vi samarbeider blant annet med Frelsesarmeen.

Mvh Jonas B. Wetting

Daglig leder My Good Act

Grace

09.12.2009 kl.21:25

Leste du min blogg!? oi, takk!!! :)

Veldig godt skrevet!!!

Tusen takk for kommentar.

Þormóðr

21.12.2009 kl.06:31

Aha, det gleder meg at du allerede kjenner til idéen om den teknologiske singularitet. Virket en smule arrogant i min første kommentar, noe jeg prøver å unngå.

heltvilt

04.01.2010 kl.03:09

Håper folk kan få barn, uten å søke først, i fremtiden også !

Forøvrig et veldig bra innlegg !!
Må si at du er svært oppdatert på dette temaet, går på første året på sjukepleie og har mye geriatri, så har hatt mye om temaet.

Jeg tenker det at selv om alle kommer nok til å få en bedre helse i løpet av livet (for vi er mer opptatt av helse nå enn før), vil nok alderdommen komme alikevel. ca 40 % av eldre er "sykdomfrie" men alle har noe relatert til alderdommen.

Alle har gener som gjør oss eldre, vi kommer nok til å leve ca 10 eldre, enn den genereasjonen som er nå, men trur nok ikke vi blir kvitt alderdomsplagene som følger med, men de kommer nok senere.

Btw trur nok ikke akuratt Norge vil komme til å ha kvote på hvor mange barn man kan ha, bor jo tross alt i Norge, vi har ikke akuratt problemer med tetthet. Men enig med deg at det er ikke alle som burde ha fått lov til å ha retten til barn...

Håkon Skaarud Karlsen

16.01.2010 kl.02:29

Kaja Alyssa: Takk for bra kommentar!

Anbefaler at du ser "Why we age and how we can avoid it": http://www.youtube.com/watch?v=8iYpxRXlboQ, også kan du lese "Scientific Roadmap to Cure Aging": http://www.manhattanbeachproject.com/Scientific-Roadmap-to-Cure-Aging.htm

På bakgrunn av blant annet disse linkene, synes jeg du virker litt pessimistisk. Medisinsk forskning har kanskje ikke hatt de store fremskrittene vi hadde håpet på på slutten av 1900-tallet, men utviklingen er altså aksellererende, og det kommer til å skje utrolig mye spennende på det området i årene som kommer. Jeg tror blant annet det er stor sannsynlighet for at vi vil få gode behandlinger for alle typer kreft i løpet av ca 10 år, eller i verste fall 20.

Å stoppe aldringsprosessen er nok ekstremt vanskelig, men å fikse de skadene som oppstår i kroppen som følge av aldring er ifølge mange forskere mye lettere. Hvis du sammenligner med en bil, så er det lettere å holde en bil i bra stand ved å gjøre regelmessig vedlikehold på den enn å lage en bil som ikke trenger vedlikehold.

Jeg også tror ikke vi får begrensninger på antall barn i overskuelig fremtid, men å måtte bestå et obligatorisk kurs for å kunne få barn synes jeg ikke virker urimelig. Vi vil jo ha kompetente foreldre...?

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (3)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: