hits

Trening forlenger livet

Det kommer vel ikke som noen stor overraskelse på noen at trening er bra for deg. Men vet du hvor bra det faktisk er? Ifølge The Hidden Benefits of Exercise, en ganske så interessant artikkel jeg nettopp leste, er det veldig store helsemessige gevinster å hente ved å trene regelmessig. Treningen trenger heller ikke å være spesielt hard. Bare 30-45 minutter med rask gange 5 ganger i uka, skal f eks gi god effekt.

Trening gjør immunforsvaret sterkere, reduserer stress, senker kolesterol-nivået og minker risikoen for å få hjerte-/karsykdommer, diabetes, kreft, depresjon, høyt blodtrykk, gikt og benskjørhet, og sikkert mye annet også. På molekylært nivå har man blant annet funnet ut at trening fører til at telomerene ytterst på kromosomene ikke reduseres like fort som hvis man ikke hadde trent. Korte telomerer bidrar muligens til at kroppen eldes. Trening kan dermed gjøre så aldrings-prosessen går langsommere - i tillegg til at det gjør så vi holder oss friskere.

Faktisk så mye som 25-50% friskere. En forskning-studie viste at folk som hadde begynt å gå turer på 45 minutter 5 dager i uka og hadde gjort det i 12-15 uker, reduserte sykefraværet sitt med nettopp 25-50%. Kjekt å vite i disse sykefraværsdiskusjonstider. Min mening i den diskusjonen er at det burde vært mer fokus på hvordan gjøre folk friskere.

Det finnes per idag ingen medisin som har like stor effekt på vanlige folks helse som det trening har. Faktisk er skadeligheten av å ikke trene like stor som skadeligheten av å røyke! Nå vil riktignok de medisinske gjennombruddene komme oftere og oftere i tiden som kommer (den teknologiske utviklingen er jo akselererende, som jeg skrev i mitt forrige innlegg), så det er nok ikke mange tiår til piller eller lignende vil kunne erstatte trening, og vi heller ikke trenger å bekymre oss for å bli eldre. Men i mellomtiden gjelder det å holde seg i live, og da er trening noe av det smarteste man kan drive med.

Trening gjør deg dessuten mer attraktiv ;)

9 kommentarer

Þormóðr

20.01.2010 kl.22:38

Det med telomeren hadde jeg aldri hørt før! Foretrekker nesten den norske artikkelen:

http://no.wikipedia.org/wiki/Telomer

hehe

På en kroppsøvingseksamen i videregående der vi skulle ramse opp fordeler med fysisk aktivitet, så inkluderte jeg at man ble seende mer attraktiv ut i ansiktet. :) Fikk tilbakemelding om at det ikke hadde sammenheng, men jeg er altså uenig. Øker jo blodforsyning til hodet og ansiktet får penere hud, og man får penere øyne og mer utstråling. :)

Jeg elsker å dykke, så jeg håper jeg får lett tilgang til et dypt svømmebasseng i fremtiden, slik som du.

Jack

21.01.2010 kl.14:22

Ett fint innlegg!

LadyHeidi

23.01.2010 kl.17:09

Sv: Nei, risikoen er vel ganske liten, men det er tanken på at ingen vet som får meg til å filosofere.. Hvorfor vil du fryses ned? Det må jo være det skumleste av alt! :-o

Jeg har pyntet litt på helsesamvittigheten min med en skitur i dag. =) Jobb og treningstilbud burde gå mer hånd i hånd spør du meg.

Håkon Skaarud Karlsen

23.01.2010 kl.17:37

LadyHeidi: Enig i at jobb og treningstilbud burde gå mer hånd i hånd.

Eline : - D

24.01.2010 kl.18:59

Da ska jeg trene enda mere en hva jeg gjør!

fin header : - D

og fin blogg, du skriver bra : - ))

www.elg97.blogg.no

Ingrid Svendsen

27.01.2010 kl.08:47

Da er det jo bra at jeg trener som en gal da, hehehe ;O)

Forresten, utrolig bra blogg du har! Hvorfor er det sånn at dere gutta skriver de mest meningsfylte og interessante bloggene?? Haha, min er jo bare latterlig og meningsløs i forhold, men takk for hyggelig kommentar uansett ;O)

Og forresten: Hva er ganske hard musikk (som du skriver at du liker) ????

Ha en fin dag ;O)

Zuzanna

27.01.2010 kl.18:42

Huff, håper da inderlig at piller ikke erstatter trening. Folk er late nok fra før.

SV: Hæ? Hvordan i all verden skal man dyrke kjøtt?

Håkon Skaarud Karlsen

27.01.2010 kl.19:45

Ingrid: Takk! Godt spørsmål, men jeg tror det er mange jenter som skriver meningsfylte innlegg også, de bare drukner litt i mengden av fjortis-blogger med tenårings-mammaer, mote, sminke og de greiene der.

Med ganske hard musikk mener jeg først og fremst bandene Opeth og Cradle Of Filth som jeg har hørt veldig mye på de siste årene. Jeg så du likte Muse, og de har jeg begynt å like litt også etter at jeg var på konsert med dem, men synes de har noen kjedelig sanger også. Konserten var veldig bra, da!

Håkon Skaarud Karlsen

27.01.2010 kl.19:57

Zuzanna: Jeg syns selvfølgelig det er bra at folk trener. Men det er mange som har et hektisk liv og som sliter med å få tid (og motivasjon) til å trene, og da hadde det jo vært bra om de likevel ikke hadde fått dårligere helse av den grunn.

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (1)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: