hits

Hvordan leve lengst mulig

Temaet aldring er en viktig del av bloggen min, så man kan teoretisk sett argumentere for at uten et innlegg om hvordan man kan leve lengst mulig, ville ikke bloggen min vært komplett. Og her kommer det innlegget. Jeg er ikke akkurat en guru på området, men jeg vet ihvertfall litt. Og hvis du vet noe jeg ikke vet, kan du jo nevne det i en kommentar.

Jeg tror jo at vi som er unge (eller forholdsvis unge) idag ikke trenger å dø av aldring hvis vi ikke vil, altså at vi kan leve i hundrevis eller tusenvis av år så lenge vi ikke blir drept i ulykker eller lignende. Men det forutsetter at vi klarer å holde oss i live frem til den dagen aldring kan "kureres" for en billig penge. Jeg tror det vil ta ca 30 år, men i verste fall (forutsatt at ikke verden kollapser helt) kanskje det tar 50 år, det vil si at det kan være lurt for meg å planlegge å ha god helse som 80-åring.

Enkelte steder i verden lever folk i gjennomsnitt ca 10 år lenger enn normalt. Disse stedene kalles for Blue Zones. Det som er felles for de som lever på disse stedene er at:

  • - de beveger seg mye i hverdagen
  • - mesteparten av maten de spiser er plantebasert og uprosessert
  • - de er sosialt aktive og med i et fellesskap, blant annet er familien viktig
  • - de føler at de har meningsfulle liv, og de tar seg tid til å slappe av og være stress-frie hver dag

Kanskje er ikke alle punktene over like viktige, men sammen ser det ihvertfall ut som de gir både lengre og friskere liv. Det å bevege seg mye eller trene er ihvertfall viktig, og det ser ut som stress kan ha negativ innvirkning på immun-systemet. Derimot er det en mulighet for at frukt og grønnsaker ikke er så viktige for sannsynligheten for å få kreft som det man har trodd.

Men de tingene som Blue Zones-folka driver med er jo egentlig bare sunn fornuft når det gjelder å holde seg frisk. Mange tenker kanskje at nå som vi har kommet helt til 2010 må det jo være noen medisiner vi kan ta eller noe sånt som gjør at vi kan leve lenger. Og det kan godt hende det er det, men det er vanskelig å finne ut hva som faktisk funker og hva som ikke gjør det. Forskning som gjøres nå kan ha fått helt andre resultater enn forskning som ble gjort for 10-20 år siden. Og tilsvarende kan fremtidig forskning vise at det vi tror idag ikke stemmer helt likevel. Kroppen vår er dessverre (eller heldigvis) en veldig komplisert maskin. I tillegg kommer individuelle forskjeller i hvordan enkelt-personer reagerer på medisinene eller behandlingene.

Calorie restriction
Calorie restriction (CR), som går ut på å få i seg ca 30% færre kalorier enn normalt samtidig som man selvfølgelig får i seg nødvendige næringsstoffer, har økt levealderen i en rekke dyr, og det har sannsynligvis også god effekt på mennesker. Men folk som i utgangspunktet er slanke har antageligvis mindre effekt av det enn andre. Fedme, spesielt fett rundt de indre organene (visceralt fett/ølmage), har nemlig vist seg å ha svært negative effekter på kroppen, så overvektige mennesker som driver med CR vil blant annet få store positive effekter bare av det at de får mindre visceralt fett.

Reduserer man kalori-inntaket for mye, mister man den positive effekten av CR, og den helse-messige effekten kan til og med bli negativ.

Resveratrol
Mye av forskningen på aldring idag går på å prøve å få aldrings-prosessen til å gå saktere, en strategi som aldri vil kunne kurere aldring helt. Bra det forskes på aldring, men mer av fokuset burde vært på å reversere aldring, det vil si rydde opp i skadene som oppstår i kroppen ettersom vi blir eldre. Men det kommer sikkert snart. Uansett, så fins det en del stoffer som mange mener etterligner virkningen av CR. Resveratrol, som blant annet finnes i rødvin, er et av dem. Men hvor bra det egentlig fungerer er det stor uenighet om, noe denne artikkelen og påfølgende diskusjon (kommentarer) viser.

Anti-oksidanter
Anti-oksidanter nøytraliserer frie radikaler, som visstnok bare skal være negativt for kroppen. Anti-oksidanter har vært veldig populære i det siste i kosttilskudd og matvarer som prøver å være sunne. Men... Trening fører til at det dannes flere frie radikaler. Og disse ødelegger ikke bare kroppen, men fungerer også som en form for signal-molekyler, som fører til at kroppen setter igang en reparasjonsprosess. Hvis man fjerner de frie radikalene som dannes i forbindelse med trening, vil man også hemme denne reparasjonsprosessen. Så det ser ut til at anti-oksidanter generelt ikke gir positive helsemssige effekter, og de kan i store doser være skadelige.

Anti-oksidanter som derimot kun virker i cellenes energi-produserende strukturer eller "kraftverk" (mitokondriene), har vist seg å kunne forlenge livene til mus med 15-30%. Akkurat hvorfor anti-oksidanter skal være bra i mitokondriene og ikke ellers har jeg ikke skjønt helt, men det skal ha med å gjøre at man hindrer de frie radikalene i å skade mitokondriene, samtidig som kanskje nok frie radikaler kommer ut og får signalisert om at en reparasjonsprosess må settes igang.

Human Growth Hormone (HGH)
HGH finnes naturlig i kroppen, men mengden avtar med alderen. Mange mener at HGH kan virke positivt på eldre menneskers helse, men det er ikke bevist, og mulige bivirkninger er mange, inkludert kreft. Du kan lese mer om HGH her.

Konklusjon
Vil du leve lenge og holde deg frisk, så tren, vær slank, ikke stress, ikke røyk og spis forholdsvis sunn mat. Et glass rødvin i ny og ne er muligens ikke så dumt, heller.

Helt til slutt vil jeg anbefale veldig sterkt at du ser denne videoen som har blitt vist på Vital Signs på CNN:
How to live longer

10 kommentarer

ingerslilleverden.blogg.no

10.05.2010 kl.00:20

Hehe, for godt til å være sant, og da er det vel gjerne det. ;0)

Håkon Skaarud Karlsen

10.05.2010 kl.00:33

Inger: Er det for godt til å være sant å leve så lenge som mulig? Hehe... Hvis du leser de innleggene jeg har skrevet tidligere, så vil du se en del argumenter og forskning som tilsier at det er sannsynlig at aldring vil kunne bekjempes i vår levealder. Har du gode mot-argumenter, er jeg interessert i å høre dem.

ingerslilleverden.blogg.no

10.05.2010 kl.00:44

Jeg har nok bare lest det du har skrevet her. Og er for trøtt til å lese mer i kveld. Men det bare slo meg at det var for godt til å være sant. Og ærligtalt vet jeg ikke om jeg ønsker bli mange hundre år. ;p

Slettet kommentaren din som ønsket. :0)

Håkon Skaarud Karlsen

10.05.2010 kl.08:17

Inger: Og det må selvfølgelig være valgfritt om man skal få behandling som reverserer aldring.

Det er fortsatt lenge til vi blir gamle, og jeg tror ikke verken du eller jeg kan vite helt sikkert hvordan vi kommer til å tenke 50 år frem i tid. Kanskje er det du som har lyst til å leve mer, mens jeg ikke har det.. Men jeg vil ha muligheten til å ta det valget selv, jeg vil ikke at aldringsprosessen skal gjøre så jeg ikke har noe valg.
haakonsk: Huff, jeg liker ikke tanken på at utviklingen vil gå fortere og fortere i framtiden som du sier. Det er noe som heter overutviklng altså, vil du virkelig leve i en verden der nesten alt er kunstig. Der vi mennesker ikke er i kontakt med naturen lengre ? Jeg hater at mennesker er så kravstore og liksom alltid er på leting etter robot-løsninger på alt. Greit, noe er bra, som for eksmpel, utvilongen av bedre medisiner og astronomiske oppfinnelse som kanskje en dag vil ta oss lengre ut i universet enn vi kunne tenke oss. Og, det blir mindre og mindre krig i verden ? Da bør du se deg om en gang til. Det du sier ser ikke ut til å være tilfellet for øyeblikket. Det er masse krig og opprør i verden den dag i dag. Kanskje ikke verdens-kriger men konflikter og mindre kriger men som er like ille og sårende.

Jeg tror vi mennesker kommer til å måtte betale en pris for alt vi har gjort en dag, det er bare å vente og se. Og jeg håper vikrleig den teknnologien som skal gjøre at vi forurenser mindre blir satt ut i verden kjappere enn kvikt. Det skjer jo ingenting. Vi må bruke den miljøvennlige teknologien vi har NÅ, vi kan ikke vente lengre på at noen skal oppfinne flere ting. Trege, trøtte politikere.

Forøvrig, veldig bra og intressant blogg! Utrolig spennende tema du skriver om her. Noe jeg også intresserer meg for. Jeg kommer sikkert til å komme med mange kommentarer her, så ut som mange spennende innlegg.

Hege Kristin

10.05.2010 kl.21:21

''tren, vær slank, ikke stress, ikke røyk og spis forholdsvis sunn mat. ''

det skal jeg huske på:) skal ihvertfall aldri begynne å røyke!

Moi

10.05.2010 kl.21:29

Oi, hva man ikke lærer på en mandag :) Så jeg som er i begynnelsen av 20årene må bare prestere å holde meg loddrett i ca 40 år (her tok jeg en herlig middelvei av dine to tall)..

Jeg gruer meg til den dagen de bestemmer seg for å begynner å få resultater for hva snusen gjør iforhold til generell sunnhet..

Men jeg hadde gjerne droppet snusen for å kunne bo i rundt middelhavet og leve i deres stressfrie herlige bobble :) Fin informasjon, jeg satt pris på det, takk.

Wolverinne

10.05.2010 kl.21:30

godt å høre at grøntfôr er oppskrytt :p jeg som ikke rører det for en femmer:p

TN

25.05.2010 kl.10:11

Svært interessant om måtar å 'bekjempe' aldring på. Ein av teoriane til kvifor aldring skjer, er at dei sokalla telomerane på enden av kromosoma vert korta ein tanke kvar gong celler vert delte. Populært sagt fungerer telomerane som eit slags klippekort. Når telomerane er korte nok, vert ikkje cellene lenger delte. Konsekvensane av dette er alderdom og død. Men det er som sagt berre éin av teoriane. Igjen, svært interessant blogg! :)

Håkon Skaarud Karlsen

25.05.2010 kl.19:15

TN: Takk for det! :)

Det er mest sannsynlig en del forskjellige grunner til at kroppene våre eldes, og det at telomerene blir kortere med alderen i de fleste celle-typer er, som du sier, antageligvis én av dem.

Enzymet telomerase kan forlenge telomerene igjen, og i "embryonale" stam-celler og kreft-celler holder telomerene seg lange.

http://en.wikipedia.org/wiki/Telomerase#Aging

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (3)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: