hits

Kur mot kreft? Fremtidsutsikter

Skal vi mennesker kunne leve i 1000 år eller mer, er det helt nødvendig at vi klarer å kurere kreft. For selv om høy alder er den største risiko-faktoren for å få kreft, er det likevel en del unge mennesker som får det også.

I 1971 erklærte USAs president Richard Nixon "War on Cancer". Siden den gang har USA brukt over 200 milliarder dollar på kreftforskning. Likevel har det bare vært en nedgang på 5% i andelen som dør av kreft fra 1950 til 2005, ifølge Wikipedia. De som jobber med kreft til daglig opplever at det er liten forbedring i behandlingsmetodene, og mange er nok pessimistiske med tanke på hvor lang tid det vil ta før vi kan kurere alle typer kreft. Så er det da egentlig noen grunn til å se lyst på fremtiden? Igjen er jeg på den optimistiske siden og sier ja!

Informasjonsteknologier har en eksponentiell utviklingskurve, og medisin blir med genteknologi og nanoteknologi mer og mer en informasjonsteknologi. Det betyr at vår kunnskap om og evne til å bekjempe sykdommer nå dobler seg med få års mellomrom. Eric Topol sier i TED-videoen The wireless future of medicine (15:28) at More has been learned about the underpinnings of disease in the last two and a half years than the history of man. Sånt er det ganske morsomt å høre, og det "beviser" jo at det Ray Kurzweil og andre sier om at medisin i stor grad har blitt en informasjonsteknologi faktisk stemmer.

Kreft behandles idag først og fremst med kirurgi, cellegift/kjemoterapi og strålebehandling. Alle disse behandlingsformene er langt fra idéelle. Kirurgi er bare effektivt hvis kreften ikke har spredd seg og kan føre til store plager i etterkant, i tillegg til faren for komplikasjoner. Cellegift og strålebehandling er langt fra 100% effektivt og skader også mange av kroppens celler som ikke er kreftceller, noe som fører til en rekke ubehagelige bivirkninger.

Den perfekte behandlingen av kreft tenker jeg meg at må være å ta et antall piller over en relativt kort periode, og så forsvinner kreften uten at det er noen bivirkninger. Heldigvis går det i den retningen, så får vi bare vente og se hvor lang tid det tar og hvor nærme den perfekte behandlingen vi kan komme.

Heldigvis forskes det fortsatt mye på kreft, og man kan lese om positive resultater flere ganger i uka. Én strategi man håper skal kurere kreft er å få små partikler (nano-partikler) til å binde seg til kreft-cellene (og bare dem), for så å bruke disse partiklene til å drepe kreft-cellene på en eller annen måte. For eksempel kan partiklene inneholde gull-atomer, som så kan varmes opp og på den måten drepe kreften. Gener/DNA kan også fås til å binde seg til kreft-celler for så å produsere proteiner som dreper kreft-cellene. Her er et eksempel (to linker som henviser til samme forskning) på dette hvor resultatet var ekstremt lovende på dyr (antageligvis mus):

Dessverre kan det fort ta 5-10 år fra man får slike lovende forsknings-resultater til man har en godkjent behandling som kan brukes på pasienter, mye på grunn av litt i overkant streng regulering. I USA kan eksempelvis ikke pasienter som har kun kort tid igjen å leve velge fritt blant eksperimentelle behandlingsformer som potensielt kunne reddet livene deres.

En annen strategi som kan fungere bra er å utnytte kroppens eget immunforsvar. Mange mennesker lever hele livet uten å få kreft. Man tror at det oppstår små kreft-svulster også hos disse personene, men at de har et immunforsvar som klarer å drepe svulstene tidlig. Nakenrotter er den eneste dyrearten som ikke utvikler kreft i det hele tatt, og kanskje kan vi kopiere måten den holder seg kreft-fri på.

Noen som faktisk har utnyttet immunforsvaret vårt til å drepe kreftceller er det amerikanske legemiddel-selskapet Dendreon. Foreløpig er den eneste godkjente behandlingen de tilbyr for prostata-kreft med spredning, men behandlinger for flere kreft-typer er på vei. Bivirkningene skal være influensa-lignende, noe som er en klar forbedring i forhold til cellegift. Langt fra alle blir helbredet, men så er også behandlingen foreløpig bare brukt på pasienter der kreften har kommet veldig langt.

Behandlingen fungerer ved at det tas blod fra pasienten, og visse immunforsvars-celler fra blodet læres opp til å kjenne igjen og drepe kreftceller, før blodet føres tilbake til pasienten. Potensialet er stort fordi, som sagt, samme teknikk vil kunne brukes på flere kreft-typer.

Det er også andre typer forskning som har vist lovende resultater, og min spådom er at kreft i løpet av 10-20 år vil bli en sykdom som bare i sjeldne tilfeller dreper mennesker.

Her er noen flere linker for de som eventuelt er interessert:

4 kommentarer

Sunniva - Vinn en goodiebag!

14.06.2010 kl.20:15

Huff, har hatt flere i familien som har dødd av kreft:(

Mikaela

14.06.2010 kl.20:26

Jeg er positiv til at vi en dag (uvisst hvor lenge til, riktignok) vil kunne ha kunnskap og evne til å kunne kurere de aller, aller fleste former for kreft.

På mange måter er jeg bare veldig "sint" for at det ikke er kommet allerede (i hvert fall med tanke på at kreft nettopp tok livet til min pappa i 40årene)..

Ronny Warelius

23.09.2013 kl.23:29

Dette er kuren mot kreft Aubrey de Grey legger fram i boken Ending Aging. http://ronnysblogg.origo.no/-/bulletin/show/810299_kan-man-kurere-kreft

Håkon Skaarud Karlsen

24.09.2013 kl.23:39

Ronny Warelius: Jeg har aldri helt likt Aubrey de Greys forslag til måte å kurere kreft på. Jeg er enig med Reason, som skriver (https://www.fightaging.org/archives/2013/04/three-and-a-half-ways-to-cure-cancer.php):

"There is a reason this is my least favorite approach however, and that is that your stem cell populations require the ability to lengthen telomeres in order to continue to maintain your tissues over the long term. A person who underwent a hypothetical WILT treatment would need stem cell transplants or a similar way to refresh all of the different stem cell populations of the body - and there are many - every decade at least. WILT means exchanging the threat of cancer for an arguably greater dependency on medical technology."

Nå vil vi riktignok bli avhengige av medisinsk teknologi uansett, men jeg tror det vil være mulig å finne andre måter å kurere kreft på som ikke innebærer at stamcellene våre må bli dødelige.

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (1)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: