hits

Cryonics - en backup-løsning

Jeg tror en stor del av de menneskene som lever idag vil kunne leve så å si så lenge de vil, forutsatt at de klarer å unngå å bli drept i ulykker og lignende. Aldring vil nemlig mest sannsynlig kunne kureres i løpet av noen tiår. "Helt" sikkert innen 2050, antageligvis en stund før det.

Men ikke alle kommer til å leve lenge nok til å få fullt utbytte av disse teknologiske fremskrittene. Det er vel også en liten teoretisk sjanse for at aldring ikke vil kunne kureres så tidlig som jeg tror. Alt håp vil likevel ikke være ute, for det er idag mulig å fryse ned mennesker som nettopp har dødd uten at kroppen får altfor mye ekstra skader av nedfrysningsprosessen. Nedfrysning av døde mennesker kalles på engelsk for cryonics eller cryopreservation. På norsk kan man bruke ordet kryonikk.

Poenget med kryonikk er å bevare kroppen i samme stand som da døden inntraff, slik at man i fremtiden, når vi har fått avansert nok teknologi til å fikse de skadene som gjorde så en person døde, kan vekke personen til live igjen, reparere skadene, og hvis han har en gammel kropp, også reversere effekter av aldringsprosessen.

Hvis man bare fryser ned en død person ved å legge vedkommende i flytende nitrogen eller i en ekstremt kald fryseboks, vil det oppstå iskrystaller i kroppen, og disse vil skade kroppen ytterligere. Under nedfrysningsprosessen tilføres derfor kroppen, gjennom blodårene, en slags kjølevæske for å forhindre at iskrystaller skal oppstå under nedfrysningen. Prosessen er likevel ikke helt perfekt, siden frysevæsken som blir brukt er giftig og altså selv skader kroppen, men ikke like mye som dannelsen av is ville gjort.

Merkelig nok er det veldig få mennesker som har latt seg fryse ned foreløpig, faktisk bare rundt 200 stykker. I tillegg er det rundt 1500 medlemmer av kryonikk-organisasjoner som har avtalt å la seg fryse ned når de dør. Det blir ikke mange prosent av en befolkning på 7 milliarder.

Det er ikke idéelt å bo i Norge hvis man vil fryses ned når man dør, men det er faktisk mulig å få til en kryonikk-avtale også her. Ole Martin Moen har som første nordmann inngått en avtale med Alcor, og i innlegget Kryonikk - hvordan man går frem beskriver han hvordan man kan inngå en lignende avtale selv. Han har kjøpt livsforsikring for å finansiere nedfrysningen.

Moen har også skrevet en artikkel i Journal of Medical Ethics, hvor han argumenterer for at det å la seg fryse ned når man dør er et rasjonelt valg (som flere bør vurdere). Fra konklusjonen:

[T]hough the chances that cryonics will work might be low, the potential value that it might help realise is very big, and the alternatives - burial and cremation - offer no potential value at all.

Og det er flere nordmenn som synes kryonikk er interessant. Tor Økland Barstad har skrevet et langt blogg-innlegg om hvorfor han gleder seg til fremtiden, og hvor han også diskuterer nedfrysning av mennesker (søk deg ned til "Enda en måte å lure døden på"). Tor Barstad foreslår at alle må ta stilling til hvorvidt de vil la seg fryse ned eller ikke ved å gi beskjed om det til helsemyndighetene. Han har også inkludert et (litt trist) sitat av Benjamin Franklin, som jeg syns var veldig bra fordi det viser at han (Franklin) var veldig forutseende. I sitatet uttrykker Franklin at han skulle ønske han kunne fryse seg ned da han døde for over 200 år siden, men skjønte at han ikke kunne gjøre det fordi vitenskapen uheldigvis var altfor ung den gangen:

I wish it were possible, from this instance, to invent a method of embalming drowned persons [utifra sammenhengen er det tydelig at han snakker om alle døde mennesker, ikke bare de som har druknet], in such a manner that they might be recalled to life at any period, however distant; for having very ardent desire to see and observe the state of America a hundred years hence, I should prefer to an ordinary death, being immersed with a few friends in a cask of Madeira, until that time, then to be recalled to life by the solar warmth of my dear country. But... in all probability, we live in a century too little advanced, and too near the infancy of science to hope to see such an art brought in our time to its perfection.

Idag, derimot, er vi så heldige at vi faktisk har muligheten til å la oss fryses ned, så jeg kan jo ihvertfall anbefale folk å tenke litt på det med kryonikk, da. Det gir oss faktisk et alternativ til en sikker død. (Kommentaren på norsk i sitatet er forresten Tor Barstad sin, ikke min.)

Hvis jeg dessuten har rett i at mange av menneskene som lever idag vil kunne leve så lenge de vil, er det slett ikke sikkert at alle dine familiemedlemmer og venner vil være døde selv om du har vært nedfryst i over 100 år!

2 kommentarer

sexdream

07.02.2011 kl.22:55

interessant :)

Tor

08.02.2011 kl.21:10

Fin post! :)

Helt enig i at sitatet fra Benjamin er litt trist.

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (3)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: