hits

Physics Of The Future

Michio Kaku er en av verdens mest kjente fysikere. Han forsker på string theory (samme som Sheldon Cooper i The Big Bang Theory), er med på "de fleste" dokumentarer om fremtiden og har også engasjert seg i debatten om atomkraftverk-problemene i Japan, noe som ikke er så rart siden foreldrene hans kom fra nettopp Japan. Michio Kaku har også skrevet en del bøker, og nå i disse dager utgir han en ny bok, Physics Of The Future - How Science Will Change Daily Life By 2100. Fremtidsvisjonen er basert på intervjuer med 300 av verdens fremste forskere. Innledningen til boka er publisert på Kakus blogg. Her er et av avnittene derfra:

By 2100, like the gods of mythology, we will be able to manipulate objects with the power of our minds. Computers, silently reading our thoughts, will be able to carry out our wishes. We will be able to move objects by thought alone, a telekinetic power usually reserved only for the gods. With the power of biotechnology, we will create perfect bodies and extend our life spans. We will also be able to create life-forms that have never walked the surface of the earth. With the power of nanotechnology, we will be able to take an object and turn it into something else, to create something seemingly almost out of nothing. We will ride not in fiery chariots but in sleek vehicles that will soar by themselves with almost no fuel, floating effortlessly in the air. With our engines, we will be able to harness the limitless energy of the stars. We will also be on the threshold of sending star ships to explore those nearby.

Så hvis du syns dette avsnittet virket spennende, kan du jo vurdere å kjøpe boka, eller i det minste lese hele innledningen.

I innledningen kommer han også med gode nyheter for de av oss som er litt optimistiske. Eller... Det er jo egentlig gode nyheter for alle:

Predictions for the future, with a few exceptions, have always underestimated the pace of technological progress. History, we are told over and over again, is written by the optimists, not the pessimists.

9 kommentarer

Þormóðr

19.03.2011 kl.14:22

Håper han kan få litt midler til forskning med denne overflødige boken.

Jostein

19.03.2011 kl.16:20

Han er flink til å snakka stort om framtida, mendet er ikje anna enn teoriar og håp. Si detta kjem ann på om verdas befolkning klare å vakna opp fra systemet me lege i og då klare å overleva. For han seie detta sjølv: "the transition fomr type 0 to type 1 sivilisation is the the most dangerous one, we may not make it". Forsette me som nå så vil me ikkje klara det. Og med tanke på "type 1, 2 and 3 sivilisations" som han snakke om lure eg svert på kor han har i frå om det ikkje berre er hans teori.
For alt me veit så kan vet vera mykje betre energikjeldar me kan bruka enn sola. For i dag så ergeotermisk kraft større enn solselle og det er snakk om "zero point energy" som kan ha store potensial. Men uansett så er det viktigaste å klara den overgangen som me nå er i.

Håkon Skaarud Karlsen

19.03.2011 kl.17:49

josteinzg: Har lest litt på bloggen din og tolker kommentaren din litt ut fra det du har skrevet der. Så når du skriver at vi må våkne opp fra det systemet vi har, tolker jeg deg som at du mener vi må bort fra kapitalismen og slutte å bruke penger som betalingsmiddel. Her mener jeg det motsatte av deg; vi trenger mer kapitalisme, mindre sentralstyring og mindre stat. Og penger er en utrolig smart oppfinnelse som gjør at vi lettere kan bytte varer med hverandre. Konkurransen på det frie markedet gir oss stadig bedre produkter fordi kapitalismen gir de rette insentivene - lager man gode produkter som folk vil ha, blir man belønnet for det.

Men du har selvfølgelig rett i at det fins farer i overgangen til en type 1-sivilisasjon, men det er også mye positivt som skjer i verden som gjør at farene for krig og konflikter blir mindre. Leste faktisk litt om dette så sent som idag tidlig: http://www.ilookforwardto.com/2011/03/the-end-of-armed-conflict-the-5-reasons-war-could-be-history-by-2050.html

Når det gjelder energikilder har jeg tro på at solenergi kommer til å dominere om et par tiår. Idag kommer riktignok under 1% av energien vi bruker fra solenergi, men denne andelen øker eksponentielt: http://bigthink.com/ideas/31635. Enda lenger frem i tid kan vi sikkert få energi fra fusjon og kanskje antimaterie også. Zero point energy, derimot, er mer tvilsomt (sjekk avsnittet "Free energy devices" på følgende url: http://en.wikipedia.org/wiki/Zero-point_energy)

David-Kingsley

22.03.2011 kl.15:50

Hei, venn. :)

Du får unnskylde meg, men jeg fikk forferdelig lyst til å være veldig politisk ukorrekt da jeg leste sitatet og siste delen av dette innlegget. Jeg fyrer løs med å si at jeg (og ikke bare jeg) vet at fremtiden som ligger foran oss er mer pessimistisk enn noensinne. Mennesket kommer IKKE til å greie å fikse våre egne, globale problemer, og menneskeheten vil ikke utvikle seg i positiv retning i fremtiden som kommer. Det har den for så vidt aldri gjort, og det kommer den aldri til å gjøre så lenge denne verden består. Og den vil ikke bestå. Den vil gå nedenom og hjem med det største, styggeste braket som noensinne har lydt i menneskeører, og vil være det siste fra denne verden som lyder i menneskeører.

Hehe, hvorfor sier jeg dette?

Det virker som du er en rasjonell kar som (forhåpentligvis) er ærlig med deg selv og med andre; og jeg vil gjerne - uten å fornærme deg - utfordre deg til å se nærmere på det aller, aller største beviset på at det jeg sier her er ett hundre prosent sant. Nemlig noen kapitler i en bok skrevet for 2600 år siden (de hardeste skeptikerne hevder maks. ca. 2200 år siden) av en mektig fange i det store Babylonia i det 6. århundre f. Kr. Hørt om Daniel med tilnavnet Beltsasar? :)

Jeg har skrevet et utfyllende innlegg om dette emnet, du er hjertelig velkommen til å lese det her: http://davidkendel.blogg.no/1300459937_daniels_profetier_bev.html

(Beklager for spammingen, men følte for å dele akkurat dette med deg.)

Takk, venn!

~David-Kingsley

Håkon Skaarud Karlsen

22.03.2011 kl.18:05

David-Kingsley: Jeg har tenkt mye på om Gud fins eller ikke tidligere, og konklusjonen min ble at han ikke fins. Jeg kommer nok ikke til å skifte standpunkt med det første. Beklager.

David-Kingsley

23.03.2011 kl.20:37

Hei broder,

Det tyder godt! Et ambivalent/ustabilt menneske ville nok skifte standpunkt med det samme et uhørt, rimelig godt motargument ble lagt fram for ham. Kunsten er å være stabil, ærlig og åpen og vite hvorfor man tror det man tror, samt å søke å vokse i kunnskap og forståelse av verden rundt en. Vi er bare mennesker uansett. :) Dersom en god Gud er der, hvorfor ville Han holde mennesker i en slags "fornuftig uvitenhet"?

Takk for svar, Haakon! Ønsker deg alt godt.

Håkon Skaarud Karlsen

23.03.2011 kl.21:00

Takk i like måte!

Þormóðr

24.03.2011 kl.21:29

Fy faen, Håkon. Må passe på så bloggen din ikke utvikler seg til et kristent forum! Som du ikke har nok med han fyren som er negativ til alle andre futurister enn seg selv! :P

Håkon Skaarud Karlsen

24.03.2011 kl.23:17

Þormóðr: Hehe, det kom et par spesielle kommentarer denne gangen, ja. Men de må gjerne fortsette å lese bloggen min, kanskje de får et mer realistisk syn på verden etter hvert ;)

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (1)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: