hits

Om mine meninger

Jeg vet at ihvertfall noen av de som leser bloggen min er enig i mye av det jeg skriver, men jeg vet også at en del av de som har vært innom her er uenig i veldig mye. Det er forsåvidt ikke så rart, for jeg skriver mest om ting det ikke sies mye om i mainstream media. Og jeg har en del meninger som er veldig annerledes enn det som er "normalt". (Det mest kontroversielle er vel liberalisme og at bekjempelse av aldring er bra.)

Hvis det jeg skriver om er nytt for deg, er det helt naturlig at du i utgangspunktet ikke er enig. Det ville vært rart hvis du var enig - at ett lite blogg-innlegg (eller noen få) kunne få deg til å gå bort fra det du har ment i mange år. Men jeg håper likevel du ikke dømmer meg bare ut fra hva mine meninger er, men heller ut fra hva argumentene er for mitt syn. Hvis du ikke er enig, håper jeg det får deg til å tenke over hvorfor du er uenig. Er dine argumenter bedre enn mine? Og mener du det, har vi et godt utgangspunkt for diskusjon. Hvis dine argumenter ikke er bedre, håper jeg du prøver å finne bedre argumenter for ditt syn - og så kan vi diskutere, og kanskje få oppklart noen misforståelser.

Jeg har tenkt mye på det jeg skriver om, så hvis jeg tilfeldigvis skulle argumentere bedre enn deg, er det ikke dermed sagt at jeg har rett (og omvendt hvis du argumenterer best). Det kan hende jeg bare kjenner argumentene bedre enn deg, men når det er sagt, så har jeg stor tro på at jeg har rett i mye. ;) Det er viktig at du skriver en kommentar hvis du sitter på informasjon som viser at jeg tar feil, for som de fleste andre, leser jeg mest om ting som bygger opp under mitt syn. Det er sikkert lurt at jeg får litt input fra folk som tenker annerledes enn meg også.

Et viktig poeng er altså at det ikke bør ha noe å si hva man mener, hvem som mener noe eller hvor mange som mener det, men om argumentene for det er gode eller dårlige. I Youtube-videoen Libertarian Parenting Part 3 - Professor David Friedman on Unschooling (1:22) har David Friedman (sønn av den mer kjente Milton Friedman) sagt det på følgende måte (jeg har fjernet noen unødvendige ord):

A bright kid contradicts an intelligent, generelly reasonable elderly man. And the response is "You shouldn't contradict your elders". And that particular statement struck me as heresy, as almost obscenity. If your elders aren't right, of course you should contradict them. As I remember how I was brought up, it was simply taken for granted that what mattered was how good your arguments were, not who was making them.

Du skal ikke nødvendigvis bli enig med meg i alt jeg sier - eller alt noen andre sier for den saks skyld. Jeg mener alle bør gjøre seg opp sin egen mening på bakgrunn av gode, rasjonelle argumenter. Jeg vil bare at du skal være klar over at det er (gode) argumenter for det jeg mener også, og håper at du i det minste har disse argumentene i bakhodet når du gjør deg opp din egen mening.

Hvis dette er det første innlegget mitt du leser, kan du klikke deg inn på noen av de mest interessante (etter min mening) innleggene jeg har skrevet under "Utvalgte innlegg" i høyre-margen.

3 kommentarer

29.08.2011 kl.18:33

Jeg tror det er sånn med alle som diskuterer med deg, at selv om vi er uenig med deg, så har vi en vag følelse av at det egentlig er dine meninger som er riktige..

:P

Anna Kristin Kalbach

25.03.2013 kl.00:21

Viktig at en ikke er enig, bare fordi det står svart på hvitt, eller i ditt tilfelle; hvitt på svart. hehe. Jeg syntes det er viktig å ha egne meninger, men empati er selvsagt et stikkord her: "hvorfor er den diskuterende personen uenig i det jeg sier, når argumeneten mine er gode?" En må kunne spørre seg selv om den andre personen faktisk har rett. (dette kommer i stor grad an på diskusjonens tema, såklart)

Har såvidt begynt å lese noen av innleggene dine, og jeg blir mer og mer interessert! :)

Håkon Skaarud Karlsen

25.03.2013 kl.00:30

Det er hyggelig å høre :)

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (1)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: