hits

Mulig universal-medisin mot viruser

DRACO, som medisinen heter, har kurert alle viruser den har blitt testet på, totalt 15 stykker, inkludert HIV, influensa, forkjølelse og Ebola. Den er riktignok ikke testet på mennesker ennå, og den har bare blitt testet på ett av virusene i dyreforsøk. Det vil derfor ta noen år før den eventuelt blir å få kjøpt på apoteket. Hvis medisinen viser seg å virke like bra på mennesker, samtidig som den ikke har stygge bivirkninger, vil jeg tro dette vil være en medisinsk revolusjon på høyde med oppdagelsen av antibiotika (som dreper bakterier), og forskerne bak nyvinningen vil garantert få en Nobelpris.

Som vi kunne se i videoen, har medisinen blitt designet til å binde seg til celler infisert av et hvilket som helst virus og gi cellen beskjed om at den skal begå selvmord (apoptose). Apoptose er en naturlig prosess som kroppen bruker for å fjerne skadde celler, og denne prosessen skal, etter det jeg har forstått, i utgangspunktet være helt ufarlig. Men jeg kan tenke meg at det vil bli et problem hvis nesten alle cellene i et organ er infisert, for eksempel, uten at jeg vet om det faktisk er en reell problemstilling.

De som eventuelt leste innlegget Spå om fremtiden, husker kanskje (eller kanskje ikke) at jeg gjettet at innen 2030 ville man kunne bli frisk fra forkjølelse i løpet av noen timer. Nå er jeg usikker på hvor raskt DRACO virker, men det kan se ut som jeg var litt for konservativ i det estimatet. Hvis DRACO lever opp til sitt potensiale, er det mulig at forkjølelse vil kunne kureres effektivt før år 2020. Men det kan også ta opp til 15 år å få en ny medisin godkjent i vesten, så det kan vise seg at 2030-estimatet ikke var så verst likevel, men jeg håper virkelig det går mye fortere!

Til slutt, her er en scene fra I Am Legend. Fullstendig urelatert, naturligvis... ;)

6 kommentarer

Michida

23.08.2011 kl.02:49

Så fantastisk bra :) Håper dette ikke har skumle bivirkninger og blir godkjent for bruk på mennesker :)

Þormóðr

23.08.2011 kl.22:03

Spennende, bare den ikke er - som kreftmedisin - for effektiv. Vil kanskje bare fungere for mennesker som nylig er blitt smittet av et virus. "Sovende virus" kan i dette tilfellet være et risikomoment. Også om du har hatt HIV i flere år, vil jo en slik medisin være direkte farlig. Men som du sier, så vet vi ikke om dette er en reell problemstilling (basert på den korte videoen).

Håkon Skaarud Karlsen

23.08.2011 kl.22:26

Þormóðr: Ja, det er en del problemstillinger som kan være relevante, men jeg har ikke nok kunnskap om biologi/medisin til å vite om de faktisk er det, og jeg har foreløpig ikke funnet svar på dette på nettet.

Enda et mulig problem er genteknologi, hvor det er populært å bruke ufarlige viruser til å endre gener i kroppen. Hvis man da i fremtiden skal endre et gen i alle kroppens celler, betyr det at DRACO da ser på alle cellene som virus-infiserte? Det ville jo ikke vært spesielt bra...

Þormóðr

23.08.2011 kl.23:34

Ah! Genteknologi vil være enda et moment - bra påtenkt. Med sovende virus tenkte jeg feks. på røde hunder, som jeg lurer på er relevant her. Forhåpentligvis blir den endelige versjonen av DRACO en hvor medisinen bare påvirker celler infisert av et spesifikt virus.

Tor

28.08.2011 kl.19:49

Dette var svært gode nyheter! Hadde ikke lest om dette noe annet sted før jeg kom over det her.

Håkon Skaarud Karlsen

28.08.2011 kl.22:02

Tor: Merkelig nok har jeg ikke sett at verken Singularity Hub eller KurzweilAI har skrevet om dette. Grunnen til at jeg selv fikk høre om saken var at broren min tipset meg om at han hadde lest det på huffingtonpost.com.

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (3)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: