hits

Lev lenge nok til å leve "evig"

Medical interface

Å ta godt vare på egen helse kan være mye viktigere enn du tror.

En del mennesker velger å leve et nokså usunt liv siden dét for noen kan være mer gøy enn å leve sunt, samtidig som man tenker at et sunt liv bare ville gitt 5-10 år mer, noe som ikke er så mye i den store sammenhengen. Det er en helt forståelig prioritering.

Men i løpet av de nærmeste tiårene vil det skje mye innen medisinsk teknologi og biologisk forskning. For to år siden skrev jeg at hvis du lever om 30 år, er det gode sjanser for at du kan leve om 1000 år også. I korte trekk skyldes det at den teknologiske utviklingen er akselererende. Informasjonsteknologier, det vil si teknologier som benytter seg av datamaskiner (regnekraft) i stor grad, har en eksponentiell utvikling - det betyr at de utvikler seg raskere og raskere hvert eneste år. Og medisin har begynt å bli en informasjonsteknologi. Vi kan nå blant annet lese og redigere gener og 3D-printe organer.

Hvis man kan reparere mennesker såpass godt om 15 år at en 80-åring kan bli som en 65-åring, har vedkommende fått 15 år ekstra. På den tiden vil det etter all sannsynlighet skje vesentlig større fremskritt innen biologi og medisin enn det gjorde i de første 15 årene, slik at om 30 år vil det være mulig å reparere kroppen mye bedre enn om 15 år, og vedkommende kan kanskje få en kropp som en 40-åring.

Disse tallene er litt vilkårlig valgt, men du skjønner sikkert logikken.

For å unngå å dø av aldring, heter det på engelsk at man må oppnå longevity escape velocity, noe som kan oversettes til unnslipningshastighet for aldring. Hvis din forventede levealder øker med mer enn ett år for hvert år som går, har du nådd unnslipningshastigheten for aldring.

Mennesker som er for gamle idag vil ikke nå unnslipningshastigheten for aldring, mens de som er unge ikke vil ha noen som helst problemer med det. Men det vil være en del mennesker som vil være helt på grensen til å kunne leve lenge nok til å få nytte av de medisinske fremskrittene som kommer til å komme. For disse menneskene kan det være helt avgjørende å leve relativt sunt. Gjør de ikke det, kan de dø før de er 70, mens hvis de faktisk tar grep og forbedrer livsstilen sin, kan de få muligheten til å leve ekstremt mye lenger.

Men det er selvfølgelig ingen garantier. Man kan ha uflaks og få en dødelig sykdom i morgen eller bli utsatt for en alvorlig ulykke. Så det man kan gjøre er å gi seg selv en størst mulig sjanse til å nå unnslipningshastigheten for aldring. Og med tanke på hvor mye det er å vinne på det, vil jeg sterkt anbefale å gjøre eventuelle tiltak for å redusere ens egen risiko for å dø de neste par tiårene.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar


English posts

Alle innlegg

2018 (3)

2017 (4)

2016 (5)

2015 (17)

2014 (9)

2013 (9)

2012 (4)

2011 (16)

2010 (20)

2009 (4)

Jeg har blitt intervjuet på Ole Landfalds podcast. Vi snakket om fremtidens teknologi, bekjempelse av aldring og frihet: